Szybki kontakt
+48 500 003 318
 

DARMOWA WYSYŁKA zakupy powyżej 200zł 
INDIE 200g mielona

INDIE 200g mielona

Producent: coca cola
Cena: 10 PLN
Adres e-mail

INDIE to autorska mieszanka naszej palarni. Intensywna mieszanka fachowo dobranych ziaren indyjskiej arabiki i robusty. Wyjątkowo pobudzająca, o dużej zawartości kofeiny.

Stopień palenia - 4 / 5
Kwasowość - 0,5 / 5
Intensywność - 4,5 / 5

 

Historię kawy w Indiach można liczyć na 400 lat wstecz. Ziarna kawowca prawdopodobnie trafiły tam przemycone z Jemenu. 

 

Indie słyną z tego, że są jedynym krajem uprawiającym kawowiec w cieniu (zróżnicowanie gatunkowe drzew go otaczających może sięgać nawet 50 odmian). Indyjskie plantacje to egzotyczny świat, pełen kolorów oraz zapachów przypraw i owoców takich jak: wanilia, kardamon, goździki, cynamon, pieprz, banan i pomarańcza. Wszystko to stanowi jedność – połączony ekosystem.

Wielość czynników wywiera ogromny wpływ na charakter i jakość owoców kawowca. Rosnąc wolniej pod baldachimami innych drzew nabierają smaków i aromatów otaczającej flory.

Indyjskie ziarna są delikatne, z nikłą nutą kwasowości o pełnym smaku i co najważniejsze - niespotykanym nigdzie indziej zapachu owoców i przypraw. Wpływ na to ma nie tyko otoczenie kawowców ale i nietypowa ich obróbka.

W epoce, kiedy kawę transportowano za pomocą okrętów żaglowych ziarna kawy były poddawane działaniu wilgoci nawet przez kilka miesięcy, sprawiało to, że przybierały one żółte zabarwienie. Gdy nastała era parowców i czas podróży znacznie się skrócił, okazało się, że odbiorcy czarnego naparu tak rozsmakowali się w żółtej kawie, iż producenci zmuszeni zostali do wymyślenia sposobu na obróbkę krótszą ale dającą podobny efekt. Tak narodził się proces „monsunowania” ziaren.

Na czym on polega? Otóż w porze monsunowej (w okresie od maja do czerwca) wystawia się ziarna na pięciodniowe działanie ciepłego powietrza o bardzo dużej wilgotności. Na podłodze pod ocienionych dachem, jednak o nieosłoniętych bokach, rozsypuje się ziarno i w określonych odstępach czasu przeczesuje grabiami. Kolejnym krokiem jest przepakowanie kawy do worków i wystawienie ich na działanie powiewu wiatrów monsunowych. Po prawie dwóch miesiącach przepakowuje się ją co 7 dni, aż do uzyskania pożądanego stanu.

 

• Arabica Plantation – jest to indyjska kawa, wysokiej jakości (niezależnie od regionu, z którego pochodzi). Nazwa „plantation” sugeruje kupującemu, iż ma do czynienia z wysoką jakością ziaren: dokładną selekcją pozwalającą uzyskać ziarna idealnych proporcji, koloru i właściwości. Ten rodzaj ziaren poddawany jest obróbce mokrej. Kawy tego rodzaju są zwykle intensywne z małą nutą kwasowości i goryczki. W smaku egzotyczne o aromacie pieprzu, papai, przypraw korzennych.

 

• Robusta India Cherry AA – produkt flagowy dla kategorii Robusta; kawa z dwukrotnie większą w stosunki do Arabiki zawartością kofeiny. Smak: gorzkawy, intensywny, pikantny, wyczuwalny aromat czekolady. Idealna do espresso i mieszanek.

Indyjskie kawy są tak różnorodne i smakowo barwne jak kraj, z którego pochodzą. Znajdą tutaj coś dla siebie zwolennicy smaków intensywnych i delikatnych; typowych czekoladowo-karmelowych i oryginalnych pikantno-korzennych; gustujący w Arabice i Ci, którzy poszukiwali gorzkawego ale szlachetnego posmaku Robusty.

Jednym słowem warto rozsmakować się w Indiach!

  • nazwa : INDIE
  • gatunek : 30% ARABICA / 70% ROBUSTA
  • rejon : INDIE
  • wysokość upraw : 800-1350 m.n.p.m.
  • obróbka : NATURAL
  • kwasowość : 0/5
  • stopień palenia : 4/5
  • intensywność : 5/5
  • gramatura : 200g
  • gradacja : MIELONA
  • profil smakowy : CZEKOLADOWO - KARMELOWY
  • aromat : pieprzu, papai, przypraw korzennych.
  • :
  • :
coca cola

DLACZEGO KAWA - PROSTO Z PALARNI?

 

Na gwarancje produktu premium składa się wiele czynników.  Po pierwsze jakość sprowadzanych i selekcjonowanych ręcznie przez Nas ziaren. Po przez proces produkcji - kreowanie własnych blendów i wypalanie ziaren w tradycyjnym bębnowym piecu, tzn. palenie mistrzowskie lub tradycyjne, dzięki czemu wydobywamy z ziaren najlepsze walory smakowe (w odróżnieniu od palenia przemysłowego).  Kończąc na opakowaniu najwyższej jakości utrzymującym świeżość i charakter kawy. Wentyl pozwala uwalniać gazy powstałe w wyniku  prażenia.

Dzięki temu kawa, która trafi do twojej filiżanki jest najwyzszej JAKOŚCI I SWIEŻOŚCI.

 

g+ youtube mail

DANE FIRMY:

 

 

Adres:

ul. Kopernika 16

87-100 Toruń 

 

telefon: 

+48 500 003 318

 

e-mail: 

manufaktura.kawy.copernicus@gmail.com

 

https://m.facebook.com/manufakturakawytorun/